Fyra meningar som kan ändra allt för oss drivna.

Publicerat: september 19, 2017 i Aktuellt

Jag har en tillvaro där tempot är relativt högt just nu. Kombinationen av att vara marknadschef och samtidigt få förverkliga önskan att stötta alla som vill ta bättre kontroll över sin prestationsenergi kolliderar ibland. September är en sådan månad. 

Häromveckan dök fyra meningar upp i mitt huvud. De liksom ploppade fram en och en under några dagar. Till sist häktade de i varandra och blev till Det Fyrhövdade Mantrat För Drivna om man vill välja stora ord. Eller annars: några sköna rader att muttra för sig själv för att må bättre.

  • Jag gör det jag ska
  • Jag gör så gott jag kan
  • Jag vilar
  • Jag skrattar

Jag säger varje mening flera gånger per dag nu. De fungerar precis som en positiv affirmation. Och när jag uttalar dem så där i presens känns det som att det är en redan integrerad del av mig. Något jag står för, vilket gör det lättare att följa dem har jag märkt.

En fördjupning kanske?

Jag gör det jag ska betyder dels att jag följer min väg, vad det nu än är, så jag inte måste utvärdera valen hela tiden utan kan vara lugn med att det är rätt aktiviteter jag ägnar tiden åt. Det är också en liten check att jag inte driftar om intentionen är att genomföra något. Det kan därmed även fungera som en kontrollfråga. Sitter jag och facebookar två timmar i sträck när jag bestämt att genomföra en åtgärd kan meningen vänligt men bestämt få mig på rätt väg igen. Och när jag hedrar min disciplin påverkar det självkänslan.

Jag gör så gott jag kan är så oerhört viktigt att förklara för oss som tampas med att aldrig vara riktigt nöjda. Det ger mig medkänsla med mig själv och min insats. Och tacksamhet för att jag försöker och att det räcker. Det är jättebra och det är nog. Meningen får mig att känna att jag gör precis så mycket som är bra för mig att göra och uppgiften kräver, men inte lägga på de där extra 10 procenten som tar musten ur oss och gör arbetsuppgiften mindre njutbar. Och som ingen annan märker eller bryr sig om…

Jag vilar är märkligt att behöva säga till sig själv men mitt i stormen lämnar man sällan rodret. Det är precis vad jag säger att man ska göra. Surra rodret och ta en paus. Sov, promenera, ring någon eller kanske meditera. Men låt hjärnans varvtal gå ner. Systemet behöver återhämtningen för att kunna fylla på reserverna. Var noggrann med vad du väljer. Det är känslan av vila vi är ute efter. En tennismatch där du bara måste vinna är kanske att förflytta fokus, men det är inte vila. Låt graden av avslappning avgöra. Och se om det går att låta bli skuldkänslorna. Om jag sladdar ner i TV-soffan och känner en uns av stress över att jag kollar ett program så påverkar det vila.

Jag skrattar (eller hittar glädjen på något annat sätt) är nödvändigt för att fylla på med positiv energi så systemet kan känna skillnaden mellan krampaktig energi och positiv, mellan krav och flow. Och skratt frigör massor av må bra-ämnen som serotonin och dopamin. Skicka upp glädjen högt upp på todo-listan där det hör hemma. Att bara sätta sig i 20 minuter förändrar ofta mycket. Som jag gjorde igår när det kravfyllda förstörde det lustfyllda i en uppgift och jag växlade ur och tittade på några klipp med min favoritkomiker. När jag återvände till jobbandet efter att ha gapflabbat mig ner på golvet, infann sig snabbt flow och lösningar på sånt som känts lätt hopplöst en liten stund innan.

De här fyra meningarna håller mig just nu i balans. Prova om du vill och berätta gärna om de fungerar även för dig.

Kommentarer inaktiverade.