En negativ tanke mot en positiv, någon?

Publicerat: oktober 10, 2017 i Aktuellt

Sitter på ett hotell på Mallorca. Det är eftersäsong, tyst, lugnt och måstelöst. Har gått in i återhämtning efter en intensiv period och känner hur jag sakta går ner i viloläge. Kommer att tänka på något jag pratade om från scen på Kistamässan förre veckan. Jag diskuterade våra tankar om dåtid och framtid och hur de fyller upp huvudet.

Dåtid och framtid är som två stenplattor av tid som trycks mot varandra och skapar noll utrymme för nuet där ju själva livet sker. Att kontemplera över det som varit och finna en lösning eller ett nytt förhållningssätt är ypperligt. Men många av de historiska events vi loopar – en parkeringsbot vi fick av slarv, en förlorad plats i bostadsförmedlingskön eller en oförrätt på jobbet där vi varit för passiva och som i tanken redigeras så vi säger sanningens ord – de här eventen får sällan en lösning av våra tankar. De är bara rymdskrot som ligger i omloppsbana i vår hjärna.

De framtida eventen vi tänker på sker väldigt sällan. Eller inte på det sätt vi regisserar i hjärnan. Vi planerar för situationer som sällan blir som vi tänkt. Den gamla regeln om att 70% av allt det vi oroar oss för händer aldrig, är nog väldigt sann.

Kontentan är att vi slösar energi och slumpar bort nuet genom att klogga igen det med tankar.

När jag sitter här slår det mig att det oftast är negativa tankar som fyller upp den där reservoaren av tankar. Förtret, irritation och ilska för det som varit. Vånda och oro för det som komma ska. Jag kan faktiskt inte komma på en enda historisk grej som jag har loopat som är positiv. Och framåt är en avgörande majoritet av tankarna kring saker som kan gå snett.

Tänk om vi kan byta ut en negativ tanke mot en positiv?

Hur skulle det gå till? Låt oss prova. Tanken om att jag missade en 25-årig köplats i bostadsförmedlingskön är smärtsam. När den dyker upp så erkänner jag den först. Försöker jag skuffa undan tanken kommer den bara växa i det dolda, som en källarsvamp. Ok. Nu tar jag en ersättningstanke, låt säga den härliga lägenhet jag har idag och hur det gick till när jag köpte den. Jag känner in den tanken och fylls med en annan känsla. Istället för att bli irriterad över en missad bostadsköplats känner jag bara tacksamhet över att jag får bo som jag gör.

Framtiden då? Här är ett nutida exempel: jag kommer hem från Mallorca sent på kvällen och har meditationskurs hela dagen därpå. Det har funnits en oro att jag kommer vara trött på kursen, inser jag. Jag har egentligen ingen aning om att det blir så och det finns inga bevis för det just nu. Tänk om jag kan ersätta den tanken med det fantastiska i att jag lyckades få in en resa till värmen och ändå hinner vara med på en kurs jag verkligen värdesätter.

Poängen är att det bara är de negativ tankarna som kostar oss energi. De positiva ger energi.

• Vad har du för historiska tankar som har passerat bästföre-datum och skulle kunna ersättas?

• Vad planerar du för framåt som egentligen inte går att föreställa sig och därför är onödigt framtidsregisserande?

Nu när jag kontemplerat klart över det här, släpper jag de tankarna och åker ner till stranden och ser vilka sinnen som kan aktiveras i det här nuet.

Allt det bästa till dig idag, var du än är.

/Christopher

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s