Todo-listans hemliga syster

Publicerat: oktober 22, 2017 i Aktuellt

Igår morse vaknade jag sent. Mycket senare än planerat. Min kropp hade vunnit över klockradion. Sömnen gick segrande ur fem ronder mot snoozeknappen. Men när jag kvicknade till var första tanken att jag låg rejält efter.

Planerna att skriva det här inlägget och svara på mail i gryningen, när hjärnan är mer rentvättad, gick om intet. Självkritiken muttrade ord som ”slö” och ”oseriös” i en nedsättande ton, alltmedan dagens aktiviteter flög genom huvudet som en flock flyttfåglar.

Det jag har förstått är att jag ofta låtit min todo-listas ändlösa punkter få sätta stämningen. Jag tittar på vad som är kvar att uträtta och får ett påslag av skuld och kravfylld stress. Inget ont om todo-listor dock, de är ovärderliga verktyg för att slippa ha allting i huvudet och fyller sin funktion väl.

Men tänk om vi hade en lista till. En just did-lista.

Här tecknar vi lika noggrant som i todo-listan ner allt vi har åstadkommit hittills under gårdagen, senaste veckan, kanske månaden. Det skulle vara ett rättvist erkännande av våra ansträngningar vilket genererar positiva påslag av stolthet och tillfredsställelse. En balansering med syfte att föda energi som bygger oss.

Den här morgonen gick inte självkritikens ord att missförstå. Men istället för att blint följa order, störta upp och börja prestera vid datorn låg jag kvar i sängen och gick genom den gångna veckan: vad jag genomfört, möten jag haft med människor som berikat mig, resultat som skapats; en mental just did-lista. Jag kom på att jag var rättmätigt trött efter många intensiva dagar och att min kropp naturligt tog hand om saken. Sedan valde jag att belöna mina ansträngningar med mer än sömn och satte yogamattan under armen, smög ut på balkongen och tog ett långsamt pass i den vackra höstsolen.

Vad innehåller din just did-lista den här veckan?
Hur kan du belöna dig för allt det du har åstadkommit?

Kommentarer inaktiverade.