Att inte bara bita ihop

Publicerat: november 22, 2017 i Aktuellt

Förra helgen genomförde vi en undersökning på mässan Allt för Hälsan. Besökarna fick svara på hur de tänker eller säger när det är obalans i livet. Bland de över 150 som deltog var den vanligaste frasen: ”det är bara att bita ihop”.

Jag blir oroad när jag ser resultatet från undersökningen som jag och mitt partnerföretag Mindfulnessgruppen gjorde. Det är bara att bita ihop. Jag läser det som en acceptans av att det ska skava i oss och att vi inte borde orda så mycket om det.

Det är helt naturligt att vi satsar hårt ibland. Ger järnet. På så sätt kan vi spurta till en högre output. Och vi kan ha köriga perioder. Känna att det är ”en puckel just nu” som en kollega precis sa till mig. Den stora oron startar emellertid när jag hör så många berätta att den där puckeln börjar räta ut sig och bli den nivå de befinner sig på nästan konstant. Det medför en risk att vi normaliserar den. Och känner att det är meningen att skavet ska vara där. Och det är bara att bita ihop.

Vad kan man göra då?, frågar vän av människa.

Lossa käkarna och sjung ut
Det finns ingen heder i att vara tyst, bara dra upp axlarna och ”kötta på” som en coachklient uttrycker det. Det är en del av vårt nordiska stoiska lynne som inte gagnar oss. Om du har det körigt, berätta om det. Det finns nämligen mer än det stoiska i vår kultur: svenskar är också hyggliga människor. Vi har en naturlig instinkt att hjälpa till när vi kan, så lossa käkarna, våga exponera sårbarheten och sätt ord på hur det är.

Tidsbegränsa puckeln
Om oron finns för att ett tillstånd ska permanentas: sätt en markör i kalendern en tid framåt så det finns ett sista-förbrukningsdatum för puckeln. På den valda dagen, skriv vad du behöver göra för att ta dig ur skavet om puckeln är kvar. Det kan vara att kliva av ett dränerande uppdrag, förändra attityden gentemot din chef, bli en sund nej-sägare, justera en orättvis ansvarsfördelning eller något i privatlivet. Gör det datumet heligt.

Värdera upp det du mår bra av
Ge utrymme för de saker som skapar energi och ligger så långt ifrån känslan av skav man kan komma. Gör det för att påminna dig och ditt system om hur det känns, så du har något att jämföra skavet med. Och gör det för att livet, helt ärligt, inte ett problem som ska lösas utan en spännande resa att uppleva. Det är inte bara att bita ihop.

Ha nu en helg utan bett och var din egen bästa vän.
/Christopher

Kommentarer inaktiverade.