Julpresteraren som glömde bort sig själv

Publicerat: december 22, 2017 i Aktuellt

Vi har ledigt. En fet man i röda kläder delar ut presenter och det äts god mat. Och så föddes visst en frälsare. Bara en sån sak. Det finns oftast få anledningar att ha negativa känslor kring jul. Ändå lyckas många av oss inte riktigt få till det där magvärmande, harmoniska tillståndet.

För en masa år sedan hade jag och min kusin jullunch för hela släkten. Ordlöst slöt vi ett förbund om att göra det bästa julbord någon hade mött. Inga halvfabrikat, inga halvmesyrer. Bara fina råvaror och hemmagjort. Vi slet som dårar. Vi dekorerade bordet med små genomtänkta designprylar, vi satte persilja på skinkan och löjrom på äggen. Vi gjorde intelligenta bordsplaceringar (inte morbror Lars med farbror Thomas för guds skull, det blir bara bråk) och vi valde ut musik specialanpassat för tillfället. När gästerna kom tog vi emot i hallen och hängde deras kläder. De fick en specialkomponerad juldrink och en snitt i handen. När de gick jublades det över hur två kusiner hade skapat ett alldeles magiskt julfirande.

Det var allt annat än magiskt för mig.

Jag var inte närvarande en enda minut av den tre timmar långa lunchen. Jag hade inte ett samtal som stannade kvar i mig. Jag åt knappt någonting. Och det jag fick i mig smakade ingenting. Jag navigerade mig målmedvetet med ett klisterleende genom eftermiddagen men som i en dimma. Varför? Därför att allt som hägrade var att åstadkomma ett skönt minne åt andra, inte åt mig.

Julen är en känsla. Låt det vara din känsla som styr.
Ledighet ska användas till sådant som föder positiva känslor. Vad vill du egentligen känna den här julen? Ja du, inte någon annan. Och vad behöver du göra för att uppnå din känsla? Är det att laga mat i timmar, söka genom stad och köpcenter efter de perfekta klapparna, rimma i timmar i lackljusets sken och dressa om hemmet till tomteslott, gå loss. Ger det en känsla av mening och du njuter av kroppens och hjärnans rörelser är det din ledighets signum.

Om inte; börja skamlöst ”fuska”. Skär hörn. Köp den färdiga skinkan och låt butiken slå in paketen. Ge bort presentkort och tvålar. Beställ julmaten av Mathem. Inkludera gästerna i dukning och diskning. Ät på papp om du måste. Lägg sedan tiden som frigörs på sådant du behöver göra för att njuta av en värdefull ledighet. Det ökar också chanserna att dina nära får möta dig under helgerna, inte bara uppleva resultatet av dina prestationer.

Kommentarer inaktiverade.