Vad står det på lightboxen?

Publicerat: januari 6, 2018 i Aktuellt

Prestation är såå 2017. Jag struntar i nyårslöften och väljer intentioner för 2018 istället.

Runt nyåret kommer gärna vår ambition i självsvängning. Vi flyter med på den kollektiva löftesvåg som buteljerat bubbel kring tolvslaget förser oss med. Det kan vara toppen att ge sig själv löften om en starkare och mer tonad kropp, tätare cykelpass till jobbet eller mindre sena jobbkvällar. Om vi hittar sätt att infria dem på. Risken är klart empiriskt bevisat att löftena oftast bara stannar som mentala postit-lappar i hjärnan och antingen blir helt verkningslösa eller värre: en påminnelse om att du inte har karaktär att ändra ditt beteende och därmed agerar sänke för självkänslan. Det spelar ingen roll att endast några procent av alla löften runt jorden infrias. Din hjärna bearbetar bara dina.

I år har jag skickat löftena på porten. Jag ger mig istället intentioner snarare än exakta löften om förändrat beteende. Det gör det möjligt för mig att välja olika vägar vid olika tidpunkter under året, helt anpassat till respektive situation men med bibehållen riktning. Och den där riktningen är egentligen det enda som är intressant. Exempelvis: om mitt löfte är att cykla till jobbet tre dagar i veckan och jag bryter benet så klarar jag inte löftet. Om jag istället skulle definiera min intention och den är att ”vårda kroppen” spelar det ingen roll om jag cyklar eller gör rehab-träning på ett statligt sjukhus.

Jag har i och med detta bytt ut klena postit-lappar med pekpinnar mot en mäktig lightbox som lyser upp min hjärna och innehåller dessa två intentioner för året:
STOR GLÄDJE.
DJUP MEDITATION.

Vad skulle kunna lysa upp din hjärna 2018?

Kommentarer inaktiverade.