Misslyckas med ett fett leende

Publicerat: januari 31, 2018 i Aktuellt

I förra veckan skickade min avdelning ut en pressrelease till aktiemarknaden där ett ordervärde på 5 miljoner kronor hade lyckats bli 55 miljoner på grund av såpade tangenter. Inte bra alls. Förr kraschade jag genom isen ner i kallt mörkt vatten när ett misslyckande låg i dager.

Det där hålet man kan halka ner i vid ett misslyckande handlar ofta om förminskat värde. Kanske uttrycker man till och med orden: ”Jag är helt värdelös”. Det är naturligtvis inte sant. I så fall skulle inte världen ha sett ljus ut precis innan misslyckandet. Men identifikationen med våra handlingar driver oss till att dra i värde-reglaget utifrån vad vi åstadkommer.

Men hör ni, det där med prestationsidentifikation har vi avhandlat många gånger. Vad jag vill prata om idag är hur man kan använda ett misslyckande. Vi har nämligen ett val när undergångsklockorna ringer. Vi kan antingen fåfängt försöka återuppliva ett uppenbart dött kadaver och sedan kravla runt i självklander nere i vårt hål. Eller, vi kan låta bli att övervärdera det negativa och samtidigt betrakta det som hänt som någonting oerhört värdefullt. Det klickade på plats när min kloka vän David gav mig ett mantra:

Ett misslyckande är bara ett testresultat.

Om ett misslyckande är ett testresultat betyder det att den där totalhavererade presentationen, rapporten, pressreleasen (japp, den med), jobbintervjun, tentan eller dejten är en del av någonting större. Det är en del av din utveckling. Det gör misslyckandet till en viktig station du behöver stanna vid för att komma vidare, även om du skulle lyckas stanna vid samma station både två och tre gånger. För det är vid nederlagen vi lär oss men bara om vi öppnar upp för den möjligheten.

Så ut med dig och stå på näsan riktigt rejält. Res dig sedan med ett fett leende, ta fram anteckningsblocket och notera testresultatet. Sen är det bara att gå på det igen.

Kommentarer inaktiverade.