Vem har en tam ekorre därhemma?

Publicerat: februari 7, 2018 i Aktuellt

Jag och mina barn ska köpa en gnagare. Kanske därför har jag snöat in på begreppet ”ekorrhjulet”. Jag undrar varför vi har kvar det gamla, trötta uttrycket och tycker det är dags att hålla begravning och välja ett annat perspektiv.

Till att börja med: vem i hela världen har en tam ekorre hemma!? För länge sedan var det populärt för barn att hålla sig med ekorrar som husdjur – ungefär samtidigt som Fats Domino toppade listorna – men ärligt, känner du någon som gör det idag?

Hamstrar (och till äventyrs ekorrar) har ett hjul för att ha något att göra i en fängslad tillvaro. Vi använder ekorrhjulet som ett sätt att förtydliga hur vi tappat initiativförmågan och som en mindre bemedlad gnagare harvar varv efter varv, dygn efter dygn. Det här låter inte så värdigt, tycker jag.

För att få till förändring behövs det perspektiv och verktyg. Det skapas inte en handvändning men man kan alltid börja med att leka lite. Till exempel med ord. Låt oss därför se om vi kan initiera ett perspektivskifte bara genom att växla begrepp. Först begraver vi ekorrhjulet jämte andra reliker som motboken och Jantelagen. Och därefter kommer här några förslag på andra, mer användbara begrepp att utgå ifrån istället:

Berg- och dalbanan
Visst, ibland är livet motigt. Så klart, vi är inte impregnerade mot att påverkas av motgångar men hur kul vore det om allt var en låååång raka. Nä, livet går upp och ner. Hedra det. Skrik av glädje uppe på topparna och håll i sydvästen nere i dalarna. Och vi vet samtidigt att vi tar oss ur dalarna med en kraftyttring om det inte vänder av sig själv. För så har det varit tidigare, eller hur?

Chokladasken
Jag vet, han Forrest var först på den bollen och inte är den filmen purung direkt. Men perspektivet är fräscht och talar om chanser mer än risker. För om livet långsiktigt och kortsiktigt är som en chokladask och man aldrig vet vad man kommer få, betyder det att saker händer och har vi bara ett positivt sinne och vågar gå med det som bjuds kan det leda till oväntat fantastiska saker. Som ett räkfiskeimperium eller att vi tackar ja till ett nytt jobb just för att det erbjuds vid en tidpunkt då vi är redo att ta steget.

Glädjehjulet 
Vi byter helt sonika inredning i hjulet. Vad händer om vi börjar betrakta vardagen som ett glädjehjul där händelser och aktiviteter ska gynna positiva känslor, expansion och utveckling. Vilka delar i det gamla ekorrhjulet får inte längre något utrymme och behöver ersättas med andra, mer passande? Hur ser en strålande glädjehjulsdag ut, som en dag i det gamla muggiga ekorrhjulet inte har en chans emot?

Come on, join the joyride.

Kommentarer inaktiverade.