Att dräpa en sportlovsmördare

Publicerat: mars 4, 2018 i Aktuellt

Jag står på toppen i Idre. Det är torra minusgrader, vindstilla och en strålande sol som ger granarna magiskt gnister. Grymt najs, tänker jag, fäller ner skidglasögonen och justerar stavremmarna. Då plingar mobilen till.

Att hantera jobbärenden på semestern har nått självklarhetsstatus i takt med ökade krav och bättre uppkoppling. När jag står på en fjälltopp och via mail får uppmaningen att hantera ett pressmeddelande tornar mörka moln upp i min inre atmosfär. Jag blir arg och irriterad. Sedan inser jag att det finns ett val; att det faktiskt är upp till mig själv att ordna så att inte en arbetsuppgift förstör semesterkänslan. Först ställer jag mig en fråga: Varför måste jag åtgärda det här nu? Är det på riktigt viktigt för jobbet eller är det för att framstå som duktig och lojal? Om det senare gäller, ska man nog överväga att istället vara duktig och lojal mot sig själv på semestern och först därefter ta hand om jobbet.

Nu när vi rett ut det här kommer fem tips på hur man kan dräpa en semestermördare och undvika att solka ner den sköna känslan:

1.     Lita på din autoreply.
Att du fått ett mail betyder att avsändare fått ett tillbaka från dig och vet att du inte är tillgänglig. Kanske löser det sig på ett annat sätt. Om inte, lär du bli kontaktad på nytt. Måste du vara duktig/lojal och återkoppla själv?

2.     Gör det nu.
Gör din arbetsuppgift så fort det bara går så du kan släppa taget sedan. Annars riskerar det att ligga och skava sönder skidåkningen, strandlivet eller vandringen.

3.     Vacation style working.
Vi får göra jobbet på ett annat sätt när vi har ledigt. Var vill du till exempel sitta? Finns det en djup soffa, en öppen spis, en uteservering med havsutsikt eller kanske ett skönt café på Fifth Avenue? Välj att göra jobbet vacation style.

4.     Finns det någon som tycker att du inte borde jobba nu?
Inkludera personer som påverkas av ditt arbetande i valet av när du ska jobba så alla blir nöjda, istället för att försöka mörka. Det brukar uppdagas och anstränga relationer mer än nödvändigt.

5.     Hej då, vi ses om en vecka.
När du genomfört ditt jobb, tydliggör att du inte är tillgänglig för vidare arbetsuppgifter. Det sitter ofta personer som inte har semester i andra änden och de längtar efter alla som signalerar tillgänglighet och hög servicenivå. Hedra din semester och avsluta det du skickar in med: ”Det var allt. Ha det riktigt bra nu så ses vi nästa vecka när jag är tillbaka.” Snälla, låt bli: ”säg till om det är något mer jag kan göra”.

Du är värd en semester. Företaget behöver din återhämtning. Vänner och familj älskar din närvaro. Punkt slut.

Kommentarer inaktiverade.