Avskeda framtidsregissören

Publicerat: mars 14, 2018 i Aktuellt

Som prestationsperson har jag gärna velat känna kontroll i varje situation. Det har lett till att jag överplanerat i tron att jag kan styra händelsernas förlopp. Och varje gång det inte blir som jag tänkt eller vill, skapas frustration eftersom jag investerat tid i min bild av framtiden.

Att planera är en bra grej, helt klart. Ska man resa från punkt a till b är det inte dumt att veta när bussen eller tåget går. Att bestämma vad man vill göra på sin semester kanske också är på sin plats, likaså att lägga upp strukturen för sitt arbete. Men hur ofta har inte jag planerat helt i onödan och försökt förutspå och styra framtiden istället för att bara delta? Vi kan kalla det planering, men egentligen är det fåfänga försök att regissera livet. För mitt inre har jag ställt upp mig själv och alla inblandade på scenen och som en marionettspelare försökt framkalla ett händelseförlopp; helt enkelt styra händelsernas utveckling.

Ok, jag är ledsen att behöva outa det här, men det går inte att regissera framtiden. Jag har förstått att det är för många parametrar som spelar in. Tänk till exempel på ett möte på jobbet. Du har en stark idé om vad outputen ska bli. Men till mötet kommer ytterligare fyra personer och de har också en tanke eller förväntan de hoppas ska infrias. Innan ni börjat meddelas att en nyckelperson är sjuk och frågan är om det alls går att ha mötet. Mötet startar ändå. Då dyker det upp ytterligare ett projekt att diskutera, som kanske stjäl resurser från det första. Din initiala idé om output är tillintetgjord eller så måste du kämpa med näbbar och klor för att vidmakthålla den.

Nå. Kom gärna med en intention till ett möte, ett samtal med sambon eller laddad inför en semester, men förvänta dig inte att du vet vad som kommer att ske. Det leder till låsningar. De här låsningarna stänger för chansen att se nya möjligheter. Så om verkligheten väljer höger avfart istället för din tänkta vänster, betrakta det som att du fått en present. Och utforska nyfiket på vilket sätt du kan ha nytta av det. Ett sätt är att leta efter viktig eller intressant information som den nya situationen kan förmedla. Det är information som nu har potentialen att berika dig på ett eller annat sätt.

I korthet: lev hellre scenerna i ditt liv som en oregisserad dokumentär, inte ett inövat kammarspel.

Kommentarer inaktiverade.