Vilka är dina hjältar?

Publicerat: april 2, 2018 i Aktuellt

Jag gjorde en förebildsvecka förra veckan. Utsåg och outade en person varje dag som jag har någon typ av relation till och som jag tycker står för någonting viktigt.

I gruppen av sju fanns bland annat elektronikjätten Distrelecs koncernchef Christina Åqvist som mitt i karriären vågar gå ut och prata öppet om det skav hon som högpresterare känner, och att hon varje dag frågar sig om det är värt det. Och Torsten Lyth, Ernst & Youngs förra vd, som mediterade varje dag och tack vare det lyckades hålla styr på både känslor och tungan när det blåste som hårdast under Skandiakrisen 2005. Även Lasse Lychnell fick sig en dag, jag vill minnas att det var tisdagen. Han har vigt sitt forskarliv på Handels till att lära oss om medvetet ledarskap och hur man kan kombinera inre utveckling och verksamhetsutveckling.

Men vad är då motsatsen till att ha förebilder?? Är det att inte ta intryck av andras klokskap, mod eller kärlek utan istället försöker hitta akilleshälar och brister för att skapa nidbilder? Och om det sker, gör man så för att förminska andra och därmed tillse att höjdskillnaden mellan oss blir så liten som möjligt?

Helt ärligt kunde jag hålla på så förut. Som om det var en tävling jag skulle kunna vinna. Det är helt värdelöst; att vinna är att förlora chansen till expansion. Det där beteendet är i stort sett borta och det är en av de förflyttningar jag är allra mest tacksam för. När jag nu böjer huvudet, inser andras storhet och lyssnar har det skapat en öppning där insikter, idéer och verktyg kan strömma in. De här förebilderna inspirerar till nya tankebanor och får mig att vilja veta mer och att växa. Och det är väl en av de stora grejerna med att leva?

Så, vad heter dina hjältar, och vilka stordåd gör de för dig?

Kommentarer inaktiverade.