Marginalernas magi

Publicerat: augusti 28, 2018 i Aktuellt

Jag sitter på ett flyg. På väg till Skottland för att diskutera marknadsstrategier med en företagsstyrelse. Tillbaka i hetluften efter en sommar och eftersommar med släpande gång och släpande tankeverksamhet. Inser när jag sitter här i säte 14A att jag har skruvat i min tillämpning av tid.

Tid. Vilken uppfinning va? Det är ju fasligt praktiskt att vi faktiskt kan mäta tid. Då kan vi bestämma när vi ska träffas, estimera hur länge man måste arbeta med en sak innan den är klar och avgöra hur gammal någon är bara genom att fråga. Tänk hur det skulle vara utan förmågan att mäta tid.

Och så har vi baksidan. Vår jakt på optimering av tid. Vår strävan att förkorta processer mätt i minuter och timmar. Vårt missmod över att inte hinna tillräckligt den här dagen, den här veckan, det här livet. Vår stress. Vårt lidande. På grund av tid.

Det finns många sätt att förhålla sig annorlunda till tid för att minska dess negativa inflytande. Till exempel genom att bygga in marginaler.

Den här morgonen har jag skött mig utmärkt, får jag säga. Det började egentligen redan i natt när jag var klar med mina förberedelser och skulle ställa alarmet och inser att jag inte kommer klara mina sju timmars sömn. Inte på långa vägar. Jag petar alarmtiden fram och tillbaka femton minuter, tänker att jag nog kan vara snabb på morgonen och därmed trycka in en kvarts mer sömn. Förstår då hur befängt det är. Hur det tillhör en tidigare era då jag alltid ville optimera tid. Jag ska med ett flyg, det är en konstant och sådana föder stress om man har för lite tid. Om jag får sova femton minuter mer eller mindre gör ingen direkt skillnad. Jag väljer således den tidigare tiden. Den kvarten gjorde hela resan. Tänk att femton minuter kan påverka sinnet så starkt.

Jag kliver upp och behöver inte titta på klockan när jag i lugn och ro duschar, klär mig och kör iväg. I bilen sitter jag förvissad om att jag har gott om tid och unnar mig att sjunga lite och bara låta tankarna ströva. Och i öster masar sig en sömnig sol över diset och skänker morgonglimmer åt sädesfälten och förstärker upplevelsen. Inga forcerade tankar om hur jag skulle kunna parkera så nära som möjligt, ingen irritation över att jag inte har köpt fast track som tar mig genom securityn snabbare, ingen ratt-hets med rappa filbyten. Bara lite sång och strövtåg genom tankelandskapet.

När jag svänger in på Arlanda och styr mot parkeringen som inte är dyrast eftersom jag har tid att gå ett par hundra meter till avgångshallen, märker jag att jag omedvetet lagt på tid även här. Kvartens marginal har nu växt till mer än det dubbla. Avslappnad vandrar jag i morgonresenärernas sällskap genom tre långa köer vilka förut hade gjort min kropp så spänd att jag hade behövt akutmassage vid landningen. Och för att jag har så mycket marginal nu väljer jag att ge bort en del till ett par resenärer som med uppspärrade ögon och ryckig kroppsmekanik signalerar att de är sena till sina avgångar, genom att låta dem gå före. Det känns bättre, faktiskt långt bättre att kunna hjälpa någon annan än att rusa fram i korridorerna med ett gatenummer i huvudet och stigande panik över att kanske inte hinna med sin flight.

Punchline: bygg in marginaler. Det bor magi i dem. Nuet bor där. Ja, fan ta mig livet vågar jag påstå. Bygg in marginaler och låt resan bli en skön upplevelse. Bygg in marginaler du inte tror dig behöva. Bygg in marginaler åt andra, för deras och din skull. För du är värd lite magi i livet, eller hur?
/Christopher

Kommentarer inaktiverade.