Flowformula för söta drömmar

Publicerat: oktober 17, 2018 i Aktuellt

Jag fick chansen att tillbringa förra helgen på Mallorca med min vän Ulf och några andra kompisar. Vi satt på en altan en ljum, sen eftermiddag med utsikt över berg guldfärgade av en sol på väg till vila, drack rödvin och pratade lättsamt om livsviktiga saker.

Ulf bor i Schweiz med sin fru sedan många år. Han jobbar långa, hårda timmar i finansbranschen och har två yngre barn han vill ägna tid åt. Han är en slitvarg och en överpresterare. En generös man med ett stort leende som räcker till alla och samtidigt; när man frågar hur läget är kan Ulf ibland svara halvt på skoj: ”Det här är en bra dag. Idag är jag inte arg på någon”.

Jag uppfattar de höga krav han ställer på sig och frågar när han egentligen får vila ordentligt. Ett svagt leende sprids över ansiktet och anletsdragen tycks slätas ut en smula. Så börjar han berätta.

På kvällen säger han. När alla har somnat och Ulf ännu är vaken. Då tar hans vilostund vid. Han låter som en fransk vinkännare som ska beskriva sin favoritdruva när han fortsätter: ”Jag ligger där i sängen och vet att min fru och mina barn sover och har det bra. De är säkra. Jag vet att det inte kommer några fler jobbmail jag behöver hantera och att det är för sent att ringa mig. Då börjar sakta trygghet sippra in i mitt medvetna. Efter en dag med krav och tidspress kan från och med nu ingen röra mig.”

Han tar en klunk vin, tittar bort mot berget som nu mest är en silhuett, som ritade i kol mot den allt mörknande himlen, och fortsätter sedan långsamt nästan som om han berättar det för sig själv: ”Sedan föreställer jag mig den perfekta golfrundan. Jag går arton hål långsamt och helt själv och vartenda slag sitter. Jag är i harmoni med banan, naturen och min kropp. Det är golf med flow. Just då upplever jag min allra starkaste vila”.

Även om jag inte spelar golf går det upp för mig vad Ulf gör. Han säkerställer först att han är utom räckhåll. Sedan låter han en positivt affirmerande tanke bli en avslappnande fristad. Han skapar sig därmed ett utrymme där det inte existerar några hinder, frågetecken eller krav. Bara en kroppsgenomströmmande känsla av trygghet och harmoni. Att somna i det tillståndet är otroligt välgörande för nattsömnen och för allmänt välbefinnande. Jämför med att somna mitt i en todo-lista med stresspåslag.

Så en kväll när du ligger i sängen och kanske börjar oroa dig för något som ska hända framöver eller ältar sådant som hänt under dagen, fundera på vad du behöver säga för att du ska känna total trygghet. Och gå sedan till den plats eller aktivitet som bäst kan fylla dig med harmoni och flow.

Är det solig segling i lätt vind med goda vänner, morgonskejting över gnistrande skare, att gå längs stranden med ljummet vatten sköljandes över dina nakna fötter, att sitta på ett medeltida torg med solglasögon på och en latte och en tidning framför dig? Kanske den där stunden när flygplanet har lämnat svensk mark, kommit upp på marschhöjd och slutat vibrera, och du beställer en kaffe eller ett glas vin och känner ledigheten fylla sinnet? Varför inte en evighetslång kurragömma med barnen i en trollsk ekskog fylld med kiknande skratt och färgexploderande höstlöv? Eller den allra längsta stunden i sängen på morgonen utan några som helst krav? Eller något annat som bara du känner till.

Själv kommer jag att låta min affirmerande tanke bli upplevelsen av att sitta med fina vänner på en spansk altan, prata lättsamt om livsviktiga saker och se bergen smälta ihop med en djupblå himmel. Men det är jag det.
/Christopher

Kommentarer inaktiverade.