Lycka är ett tillstånd, inte nya stövlar

Publicerat: oktober 17, 2018 i Aktuellt

Jag är inte buddhist, men Buddha var en grymt klok och intressant person. Efter tio dagar på en meditationsretreat och en och annan uppläst text är jag alltmer säker: vi missuppfattar lycka dagligen. Lycka är ett tillstånd. Det kan uppnås i vilken situation som helst, var som helst, när som helst och med vem som helst.

Om jag bara kunde köpa den där nya bilen eller cykeln kommer jag att bli lycklig. Ja, och en kul sommarsemester med bra väder också. Full pott på tentan eller hela företagets applåder när jag gjort en lysande presentation. En ny relation med någon som faktiskt lyssnar på vad jag har att säga. Det där armbandet eller de coola stövlarna jag såg häromdagen som jag inte har råd med.

Och om jag bara fick slippa mitt värkande knä lär jag bli lycklig. Plus att bli av med den där diskmaskinen som låter alldeles för mycket. Och att slippa höra min mamma tjata om ointressanta släktingar så fort vi pratar. Och aldrig mer vara tvungen att sitta i sega bilköer. Ja men , då kommer lyckan seglande på ett gnistrande silverfat.

Naturligtvis ska vi försöka ordna ett liv som motsvarar våra önskemål, drömmar och ambitioner men det måste inte vara avgörande för om vi känner lycka. För när vi häktar upp lycka på saker, händelser och personer utanför oss själva kommer vi gå runt i en tillvaro som för ofta kännetecknas av två skavande tillstånd:
Obehaglig känsla av längtan efter det jag inte har.
Obehaglig känsla av att vilja bli av med sådant jag har.

Hur kan man frigöra sig från de där obehagliga känslorna? I korthet menar Buddha att det handlar om att:

1.     förstå att varje gång vi känner obehaget skapas en reaktion i kroppen.

2.     stanna upp och känna efter hur vi reagerar när situationen uppstår. Uppleva vilken kroppslig del som påverkas: värk i magen, ett hjärta som slår hårdare, tryck i huvudet, axlar som går upp, käkar som spänns.

3.     Fokusera på den kroppsliga reaktionen istället för det som åstadkom reaktionen.

Med fokus på reaktionen kan vi distansera oss från dess orsak, och obehaget har en chans att lägga sig. Och om vi gör det upprepade gånger, lär vi vårt system att alla de här händelserna inte måste påverka vår balans, vår lycka. Enligt Buddha. Och mig.

En sån här omställning tar tid men även vägen dit har sina förtjänster. Små vardagliga landvinningar som adderar till varandra. Och en dag kan vi gå förbi de där stövlarna och inte längre få en negativ reaktion utan bibehålla balansen alldeles frikopplat från om vi har råd att köpa dem eller inte.

Nu ska jag ringa min mamma och träna lite.
Ha en bra dag.
/Christopher

Kommentarer inaktiverade.