Bokslut

Publicerat: april 7, 2019 i Aktuellt

Jag fyller år. Livet passerar. Min lärdom är att det sällan blir som jag trott och planerat, men att det nog lika ofta blivit bättre och sämre. Det vi emellertid vet med 100 procents säkerhet är det som redan skett. Kanske kan vi göra bokslut vid födelsedagar och använda informationen så att oddsen för att nästa år ska bli bättre ökar.

Min fasta övertygelse är att vi mår bra av utveckling. Och att lära av det som skett ger en användbar instruktion till framtiden. Att upprepa sitt beteende och förvänta sig ett nytt utfall är som bekant definitionen av idioti, enligt Einstein. Jag tycker det är lite hårt men inspireras ändå. Därför gör jag bokslut efter varje viktigt kapitel i livet. Ibland sammanfaller det med en födelsedag, ibland med något annat.

Gör du likadant? Om inte kommer här min metod som en inspiration för att börja.

Jag startar alltid med att gå genom min kalender för perioden det rör. Då vaknar minnet lättare. Sedan följer samma fem frågor vid varje bokslut. De är applicerbara vad det än är du lämnar bakom dig: ett år, en relation, ett jobb eller en hel livssituation:

1. Vad har jag åstadkommit?
Vilka är dina landvinningar. Gärna de viktigaste för dig, de som gjort störst avtryck i ditt inre.

Det här året har jag startat ett nytt företag och träffat en fantastisk kvinna.

2. Vad har jag lärt mig?
Finns det något särskilt du plockat upp som du inte visste eller kunde tidigare? Är det månne en insikt? Kanske något om ditt beteende eller andras. Eller ren kunskap såsom ett nytt språk, nya arbetsprocesser eller hur man rensar kantareller.

Jag har lärt mig att min lycka bara är min arbetsuppgift och att jag inte kan lägga det på någon annan, men också att jag har kontroll. Jag har förmågan att skapa förutsättningar som är gynnsamma för mig. Och så har jag lärt mig att skriva filmmanus.

3. Vad ska jag försöka att aldrig göra igen?
Finns det misstag eller fallgropar du råkat ut för som du tänker vinnlägga dig om att inte behöva återuppleva? Men var inte hård mot dig själv. Du har gjort så gott du kunnat givet förutsättningarna.

Jag kommer försöka att aldrig gå in i en relation med förutfattade meningar igen utan istället titta på vem och vad jag möter och bilda mig en uppfattning utifrån det.

4. Vad ska jag göra mer av?
Nu plockar vi med oss årets godbitar in i framtiden. Vad har gett dig energi under perioden? Vad fick dig att skratta? Vilka kloka beslut har du fattat och på vilket sätt? Vilka personer har du umgåtts med som du måste ha mer av?

Jag har rest mycket under året och kommer resa ännu mer. Det vidgar vyer och ger näring åt själen. Dessutom fick jag under sommaren uppleva att dans är ett väldigt coolt uttryckssätt och kommer dansa mycket mer framöver.

5. Hur omsätter jag mina lärdomar i handling?
Den viktigaste frågan. Vad ska du göra för att praktiskt se till så det du lärt dig skapar förändringen du önskar? Behövs det en kurs, en kursändring eller att avsluta en kompisrelation eller ett jobb?

Jag har skrivit in alla framtida danstillfällen i min kalender. Det påminner mig konstant om passionen för dans och ökar sannolikheten att jag kommer iväg. Jag har också startat ett särskilt bankkonto med automatisk överföring där min reskassa samlas.

Jag förvarar mina bokslut på samma plats i datorn. Ibland tar jag fram dem och tar del av rörelserna jag skapat eller följt genom åren. Det är häftig läsning. Varje sig jag upprepat mig eller utvecklats.

Kommentarer inaktiverade.