Akut traumahantering vid trafikolycka

Publicerat: juli 2, 2019 i Aktuellt

Jag var bara inne i butiken fem minuter, jag svär. Kanske var det tio men absolut inte mer än femton. På den grovt fulparkerade vespan satt det ändå en gul lapp från helvetet ihopklämd med ett färgmatchat billigt plastgem när jag kom ut.

Ettusen trehundra kronor stod det tydligt och klart när jag rullade ut lappen. Priset för mitt slarv. En chansares nederlag. Det kokade under hjälmen när jag kryssade mellan bilar på den blåsiga centralbron på väg hemåt. Svordomar studsade inne i huvudet och ut mellan hårt sammanpressade läppar. Budskapet löd i korthet: din idiot.

Så blev jag plötsligt irriterad på irritationen. Varför måste den här fadäsen behöva stänka ner solen över Riddarfjärden? Varför ska all ledig kapacitet i min hjärna gå till att processa incidenten? Och hur länge ska jag älta?

Jag beslöt att dra nytta av tillfället och hitta ett förfaringssätt för att göra mig av med känslorna. Det första jag kom fram till var att tid är av betydelse. Ju snabbare process desto sannolikare att situationen inte blir ett kärnminne.

Detta är vad jag gjorde och mitt förslag till dig om du har samma olycka i trafiken:

1.       Acceptera att det har hänt
Ramla inte ner i ”om jag ändå inte hade…”-fällan. Bara se verkligheten såsom den ser ut.
2.       Hörsamma känslorna
Släpp på trycket som uppstått. Skrik lite om du måste. Men gå sedan till självrespekt och undvik hård självkritik. Tolerera att du begick ett misstag. Det är mänskligt. Jag är inte en idiot.
3.       Betala direkt
Gör upp med kostnaden på en gång. Låt den inte ligga framme som en påminnelse till sista betaldatum. Jag stod lutad mot vespasadeln i garaget med SEB-appen i handen tjugo minuter senare och reglerade min skuld. Därefter kastade jag p-boten i närmaste papperskorg.
4.       Dra lärdom
Missa inte läxan. Det är den enda intäkten som kan balansera utgiften.
Jag kommer inte chansa mer. Jag kommer inte chansa mer. Jag kommer inte chansa mer.
5.       Gå vidare
Ersätt nu känslorna med dess diametrala motsats för att visa systemet hur det också kan kännas. Fokusera all energi på det mest positiva runt dig just nu. Min son fick ett A i matte berättade han när jag kom hem. Vi firade stort med mums-mums och Bart Simpson.

Och nu till dagens överkurs: Berätta inte för någon om det som hänt. Jag tror det kanske är det svåraste. Men det enda syftet med att berätta är att andra ska tycka synd om mig, vilket de inte gör eftersom jag har klantat mig (vad de än säger). Och vidare samtal om det inträffade föder bara minnet av händelsen vilket förlänger smärtan.

Ja, och på överkursen failade jag rejält, som ni märker. Men det var det väl värt, om så bara en av er kan gå och lägga sig samma kväll som en liknande incident inträffat och inte längre ha en gul lapp från helvetet på näthinnan.

Kommentarer inaktiverade.